Geplaatst op 8 Reacties

Stilgevallen

Zoals jullie weten begon ik half juni vol enthousiasme te werken aan een nieuw verhaal. De personages met hun verhaal, spookten constant door mijn hoofd. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Ik schreef vier hoofdstukken in drie maanden. De vierde maand, oktober, merkte ik dat ik regelmatig stilviel tijdens het schrijven. Het wilde niet meer zo vlotten. Ik raakte daar lichtelijk geïrriteerd en gedeprimeerd van, ik maakte me zorgen, want het is denk ik wel het meest frustrerende wat je als schrijvend mens kan overkomen. Je wilt wel, maar het lukt niet. In november viel ik helemaal stil, op een paar goed bedoelde pogingen na, gebeurde er niets meer. Nu is het december. We gaan weer richting de feestdagen. Buiten is het koud en nat, ideaal om achter de computer te kruipen en te verdwijnen in een andere wereld, de wereld waarin mijn personages zitten te wachten tot ik weer eens wat ga doen. Ik heb er alleen geen zin in. Soms denk ik wel eens dat ik een haat-liefde verhouding heb met het schrijven, althans zo voelt het. Ik hou van schrijven, het hoort bij mij, het is een deel van wie ik ben, maar aan de andere kant haat ik het ook enorm. Ik haat het gevoel wat het me geeft als het niet wil lukken. Het gevoel niet goed genoeg te zijn, te falen, waardeloos te zijn. Het is een erg vervelend gevoel en het werkt zeker niet inspirerend. Ik had me voorgenomen mezelf niets op te leggen, dit project zou ik puur voor mijn plezier doen, zonder druk, zonder deadlines en toch…toch ben ik nu enorm teleurgesteld in mezelf. Ik heb momenteel de kracht niet om door te zetten, om door te ploeteren tot er wel weer iets fatsoenlijks op dat scherm staat, en ik vraag me af hoe dat komt. Misschien ben ik wel te streng voor mezelf, moet ik het gewoon loslaten en het nu laten zoals het is, maar dat maakt me weer bang. Bang om het contact met mijn personages te verliezen en daarmee langzaamaan ook hun verhaal waaraan ik ben begonnen. Ach, vanavond heb ik in ieder geval weer iets geschreven en al was het niet datgene wat ik gehoopt had. Ik heb in ieder geval even mijn hart gelucht en wens iedereen alvast hele fijne feestdagen toe en een goed uiteinde!

8 gedachten over “Stilgevallen

 1. Lieve Sabine,

  Geniet van het moment, niets moet en alles mag, dat bepaal jij zelf, carpe diem!

  Veel liefs,
  Sofie

 2. Hey Lieverd. Bij t schrijfproces kan ik je niet helpen. Wel weet ik heel zeker dat je te streng voor jezelf bent. Gun jezelf de tijd. Je hebt een pracht-verhaal in je hoofd. Je hebt er energie van gehad en veel onderzoek gedaan! Een heel mooi tijdverdrijf zeg maar. Leg jezelf niet zoveel druk op. Kijk maar of t verhaal weer zo gaat leven zoals eerst. En zo niet… Jij blijft mijn waardevolle vriendinnetje 😍😚😘

 3. Lieve Sabine
  Je lijkt erg streng voor jezelf als het niet gaat zoals je wilt. Zelfs het verhaal dat je hierover vertelt is boeiend om te lezen, dus schrijven kun je! Maar dat weet je al. Misschien is de eerste stap dat je accepteert dat iets niet lukt en je je daar heel vervelend over voelt. Wellicht ontstaat er dan iets van ruimte en zie je wel wat en wanneer je voort kan. Succes!

  1. Dank voor je bemoedigende reactie! X

 4. Lieve Sabine,
  ik heb ook een jaar geen zin meer gehad in schilderen, wat 1 van mijn grootste hobby’s is.
  een stemmetje in mijn hoofd zei, ga schilderen dat is goed voor je, maar als je niet lekker in je vel zit komt er niks uit je handen, niks forceren, ineens is dat fijne gevoel er weer en heb je er weer zin in, succes, en schrijven kun je!!!

  1. Dank je wel Els ❤️😘

 5. Kruip in bed, warme pyama aan, lekkere reep chocola op je nachtkastje (oké dat helpt misschien alleen bij mij 🙂 ) en lees weer vanaf de eerste letter. Lees met de ogen van je moeder, je oma, een vriendin, weet ik veel wie, iemand om wie je geeft. Ik hoop zo dat het verhaal jou weer pakt, in plaats van jij het verhaal. Dat jij de personages weer wordt en dat ze de woorden die je schrijven moet zomaar in je hart fluisteren.

  Dromen gaan wel door, ook al lig je een tijdje wakker…

  Succes

  1. Dank je wel! 😉

Reacties zijn gesloten.