Geplaatst op 3 Reacties

De eerste stappen

Het is nu een week of drie geleden dat ik mezelf min of meer heb vrijgemaakt voor een nieuw schrijfavontuur. Het verhaalidee wat toen vrijwel meteen door mijn hoofd begon te spoken, kreeg daarna in razendsnel tempo steeds meer vorm en ik kan nu wel zeggen dat de basis is gelegd. De grote lijnen zijn uitgedacht en uitgeschreven.
Ik heb me de afgelopen week volledig gestort in de research, want ook al schrijf ik fictie, dingen moeten wel kloppen en geloofwaardig zijn. Ik heb dan ook meerdere interessante gesprekken gehad met ervaringsdeskundigen. Allemaal hebben ze met plezier uitgebreid de tijd voor me genomen en aangeboden me in de toekomst te helpen mocht ik nog meer willen weten. Ze hebben me nu al enorm geholpen en daar ben ik erg dankbaar voor. Omdat het verhaal in mijn hoofd zit, er steeds meer bijkomt en ieder personage me van alles te vertellen heeft en dat soms op de raarste momenten, wordt het soms een beetje een chaos in mijn koppie. Ik krabbel dus regelmatig wat in een opschrijfboekje, gebruik een dictafoon als ik aan het wandelen ben, maak soms wat foto’s hier en daar en heb thuis een hele tijdlijn gemaakt met stickers en post-its zodat ik het overzicht kan houden. En nu moet ik aan de gang. Dat wat in mijn hoofd zit moet op papier komen, best een hele uitdaging kan ik je zeggen. Ik heb hierover gesproken met mijn oud schrijfdocente Kathy Mathys. Zij is naast docente ook journaliste, recensente en auteur. Recentelijk is haar tweede boek Verdwaaltijd gepubliceerd. Zij gaf me een aantal goede tips waaronder: beginnen! Research kan ook tijdens het schrijven. Voorzichtig heb ik nu dan ook de eerste stappen gezet. Een tweede goede tip: wees niet te perfectionistisch, alles kan nog aangepast worden. Dat is een lastige, want ik ben een perfectionist en ik vind het altijd moeilijk om door te gaan als ik nog niet helemaal tevreden ben over hetgeen ik al geschreven heb. Ik ga in ieder geval mijn best doen en wat ik vooral ga doen is GENIETEN. Dat doe ik nu al. Ik heb nog nooit zo’n plezier gehad in het schrijfproces.

3 gedachten over “De eerste stappen

  1. Wat goed om te horen dat je in je proces naar het echt gaan schrijven al zo’n plezier erin hebt. Ben heel benieuwd wat er voor verhaal in je hoofd zit. Ga ervoor! Love u

  2. Heel veel succes, plezier en vooral schrijfgenot!!!
    Liefs, Sofie

  3. Succes Sabine het gaat lukken met zoveel enthousiasme

Reacties zijn gesloten.